Laatste dag Accra - Reisverslag uit Accra, Ghana van Marieke Bezuijen - WaarBenJij.nu Laatste dag Accra - Reisverslag uit Accra, Ghana van Marieke Bezuijen - WaarBenJij.nu

Laatste dag Accra

Door: Marieke

Blijf op de hoogte en volg Marieke

18 Oktober 2007 | Ghana, Accra

18-10-2007
Alweer mijn laatste dag in Accra. De tijd vliegt voorbij.
Vanmorgen weer om 9 uur opgehaald, Paul is elke morgen nog keurig op tijd gekomen! We rijden een andere richting uit dan de vorige dagen.
Niet veel later komen we aan bij de plek waar we kookles gaan krijgen.
Het is een hele grote tuin, met veel mooie bloemen en grote bomen. Paul vertrekt en laat ons achter bij de mevrouw die ons gaat leren koken.

Om te beginnen, moeten we allemaal ons volkslied zingen, wij hollanders komen niet verder dan de eerste 2 regels, daarna zingt de vrouw het Ghanese volkslied, wat een stuk vrolijker klinkt dan het onze. Wat opvallend is dat zij de melodie van ons volkslied haast nog beter kent dan wij.

Dan begint het koken. We moeten als eerst hele grote bladeren 'scheuren', zodat de steeltjes niet bij het eten in komen. Ondertussen zetten we de rijst op, niet op een gewoon fornhuis, maar op een ijzeren bak met kolen, waar weer een grote pan op staat. Er gaat bijna een halve fles olie bij de rijst in, een paar stukken vlees en hele pepers. Ze legt uit dat wanneer je de pepers breekt het eten heel erg spicy wordt, gelukkig laat ze de pepers heel.
Als we de bladeren 'gescheurd' hebben, snijden we ze heel fijn. Er worden tomaten gesneden, uien en iets wat heel er op bananen lijkt, alleen is dit groter en harder. We moeten ze pellen en in stukken snijden. Daarna wordt de Yam gesneden, dit is een soort patat, alleen dan zoeter.
Op de andere bak met kolen wordt een soort wokpan gezet, waar nog een halve fles olie in wordt gedaan. Hier worden de Yam en de bananen in gefrituurd.
Daarna worden hier stukken kip in gefrituurd. Ondertussen staat de rijst nog steeds op.
Als laatste maken we een soort saus, van de groene bladeren, tomaten, uien, een rode olie en nog wat ingredienten. Ook hier komen weer pepers in.
We koken dus in de open lucht, maar mevrouw zegt dat ze een fondswerving is begonnen om geld te verzamelen voor een dak. Zodat ze ook als het regent eten kan koken. Ze geeft ons een bord waar de rauwe kip eerst op heeft gelegen, echter niemand geeft wat.
Als het eten klaar is, wat ruim 3 uur heeft geduurd (3 maaltijden is hier dus een hele dagbesteding) kunnen we opscheppen. Eerst zegt mevrouw nog een bedankgebed en moeten wij Amen zeggen.
Het eten smaak best oke, de saus smaakt een beetje als spinazie, alleen erg spicy. De Yam en soort van banaan zijn erg lekker.
Er lopen 5 honden en 3 katten rond, op de plek waar wij koken. Telkens als er wat uit de kookpot op de grond valt, rennen ze erheen om het op te eten. Ze krijgen ook nooit geen eigen eten, ze leven van de restjes eten die mevrouw ze geeft.

Na de lunch worden we opgehaald door paul en rijden we naar SYTO. Hier krijgen we taalles van Danniel. Hij leert ons Twi. Best lastig, want voor bijna elk woord of voor elke zin, kun je 3 verschillende Twi woorden zeggen.

Morgen dus naar mijn gastgezin, heb er veel zin in. Het is ongeveer 4 uur rijden van Accra naar Kumasi.

Het doet me goed om al die leuke reacties te lezen! Erg fijn!

Veel liefs

• 18 Oktober 2007 - 20:58

Pa:

Hoi meissie
    Ben dus weer de eerste die mag reageren. Ik zou zo aan willen schuiven om mee te eten, lijkt me erg lekker allemaal. Wens je een goede reis morgen, slaap lekker want je moet vroeg op morgen.
    Liefs en een dikke kus, ook van mama, die slaapt al lekker

• 18 Oktober 2007 - 23:46

Hans:

hoi marieke,
    ik vind t heel erg leuk om te lezen wat je beleeft in ghana.
    Je schrijft heel beeldend. Anderen hebben dat ook al opgemerkt. Al lezend heb ik een duidelijk beeld voor ogen waar je bent, wat je doet, hoe je dat ervaart.

Je schrijft heel erg goed. Verzorgd taalgebruik, maar ook spannend, je wil eigenlijk steeds verder lezen, maja meer dan je hebt meegemaakt kan je niet beschrijven.

Hoe jij over ghana schrijft doet me heel erg denken aan mijn ervaringen in brazilie. Razende indrukken, vooral heel veel kleuren, geuren, geluiden. Ik heb t steeds heerlijk gevonden. 'T maakt het leven in nederland (waar we sinds gisteren van mevrouw verdonk TROTS op moeten zijn; ach gut t arme mens -vlak nadat ze door mark rutte uit de fractie was gezet zei een vvd-lid uit a'dam toen de microfoon al dicht was: "een omhooggevallen gevangenisdirecteur die in haar eigen succes is gaan geloven") zo lekker ver weg en heel relatief.

Ik ben nu al jaloers op teddie, die straks naar je toekomt. Maar natuurlijk nog veel meer jaloers op jou. Ik voel door de regels heen dat je het geweldig vindt.
    Wat me ook opvalt is hoe je over het eten schrijft. Het lijkt zelfs alsof je in je laatste berigje al wat invoelender (wat meer afrikaans) schrijft over de pepers en de inheemse viezigheid die door t brouwsel worden gegooid.
    In ieder geval doet t, lijkt mij, in heel weinig denken aan de maaltijden in westerbork.
    En das ook heel goed. Es wat anders te eten dan boerenkool of spruitjes.

Marieke, pleaseeeeeeee, schrijf nog heel veel van die geweldig leuke stukjes.
    Ik kijk er naar uit om ze saafs in mijn mailbox te zien binnenkomen. En ook als ik niet reageer, ik hang aan je lippen.
    Ik ben een hartstochtelijke fan.

Heel veel plezier in Kumasi,
    hans

• 19 Oktober 2007 - 13:06

Harmina Poolman:

Hallo Marieke
    Ik heb je verhalen van deze week gelezen. Je hebt samen met Renate al heel wat beleeft. Maar zo als ik het lees en begrijp heb je het tot nu toe wel naar je zin. Dat is al heel fijn om te lezen. En dat je de koffers in plastic had, hebben wij toevallig toen we in Griekenland waren ook gezien. Een heel raar gezicht is dat, als je dat nog nooit gezien hebt.Ik hoop dat je bij een leuk gastgezin komt. Zal wel druk zijn met 5 kinderen.Maar vast ook wel gezellig.Je hebt in ieder geval deze week al veel ondernomen. Leuk om dit allemaal te lezen. Nou doe de groeten aan Renate.

Groetjes Harmina.

• 19 Oktober 2007 - 16:45

Ro:

Hee miekje
    Hoe is ie?
    Ben je aangekomen bij je gastgezin?
    Hoe is het daar?
    Liefs Ro XxX

• 19 Oktober 2007 - 17:31

Bianca:

Hey meisie,
    Wat een super leuke stukken schrijf je!!Echt heelleuk om ze te lezen. Zo blijven we toch nog een beetje bij van je belevenissen.
    Zo te lezen heb je het er erg naar je zin en eet je van alles:) Ook snirreldilles?? :)
    Veel succes morgen bij je gastgezin!!

Dikke kus Bianca

• 19 Oktober 2007 - 19:20

Tina:

Hai Marieke,

Wat leuk om op deze manier van jou te horen en zo mee te "reizen". Zo mooi vertel je , echt heel duidelijk , je ziet het zo allemaal voor je.
    ik hoop dat je eerste indrukken net zo mooi zijn als de manier waarop je het brengt, dan komt het allemaal goed.
    Ik blijf je volgen, heb ik wel tijd voor nu ( zo met mijn zere knie hahahaha)
    Moet dinsdag weer naar orthopeed dus zal dan wel vervolg plan horen.
    Hou je op de hoogte.
    Hou je goed en geniet, Liefs Tina

• 19 Oktober 2007 - 20:55

Martha:

Hoi,
    Ik sta er versteld van hoe jij alles kunt vertellen.Prachtig,je geniet volop en ik van je verhalen.
    Kijk alweer uit naar het vervolg.

lieve groetjes
    martha

• 19 Oktober 2007 - 21:01

Dick En Hanny:

He Marieke,
    Wij genieten mee van je belevenissen en zien het helemaal voor ons.Taalles,kookles,eetles!? Als je straks terug bent in Nederland lust je alles.
    Goede reis naar je gastgezin.
    Dikke kus Dick en Hanny.

• 20 Oktober 2007 - 11:10

Harry En Joke+kids:

Hoi Marieke,
    Ik begin nu pas te lezen,(ben thuis niet veelvuldig online),wat schrijf je leuk.Ook ik zou zo over je schouder mee willen kijken,proeven,ruiken en voelen.De meeste afrikanen zijn erg gastvrij en open in de omgang.Ik ben benieuwd naar je 1ste indrukken van en rondom je gastgezin.Hopenlijk voel je je er enigszins thuis,zeker na een lange werkdag van 8 uur in de warmte!
    De prachtige kindjes zullen met smart op je liefdevolle verzorging wachten,daar ben ik van overtuigd.Ze zullen niets tekortkomen,alleen de taal zal in het begin een probleem zijn.Maar," babytalk"klinkt overal onverstaanbaar,het is de nonverbale communicatie die ertoe doet,en die heb jij wel geleerd te begrijpen en uit te voeren!

Lieverd,veel geluk,knuffel van ons allen.