Aankomst in Kumasi - Reisverslag uit Kumasi, Ghana van Marieke Bezuijen - WaarBenJij.nu Aankomst in Kumasi - Reisverslag uit Kumasi, Ghana van Marieke Bezuijen - WaarBenJij.nu

Aankomst in Kumasi

Door: Marieke

Blijf op de hoogte en volg Marieke

20 Oktober 2007 | Ghana, Kumasi

19-10-2007
Om 4 uur gaat de wekker, tijd om op te staan. Renate en ik zorgen dat we een beetje opschieten, zodat de rest nog wat verder kan slapen, hun worden allemaal later opgehaald.
Om 5 uur zitten we kant en klaar beneden te wachten op Paul, die om 5 voor half 6 arriveerd.
Na nog 2 meiden (uit Duitsland) te hebben opgepikt rijden we naar het busstation. Daar aangekomen komen er direct een aantal mannen naar ons toegestormt om onze tassen te pakken. We krijgen ons buskaartje, waarop staat dat de bus om 6 uur zal vertrekken. Toch zien we om 6 uur nog geen bus die richting Kumasi vertrekt. Nog maar even wachten dus. Gelukkig duurt dit niet lang, om 6.15 arriveert de bus. Eerst worden onze tassen ingeladen, daarna mogen wij instappen. De bus heeft airco, dat leek me eerst heerlijk, maar omdat het nog zo vroeg is, heb ik het steenkoud met mijn driekwart broek aan. In het vliegtuig hadden we een deken gekregen, die ik had meegenomen dus die sla ik om me heen.
Om 6.30 vertrekt de bus. Ik probeer wat te slapen, maar dat lukt niet door al dat gehobbel (veel gaten in de weg) en telkens als ik bijna slaap, toetert de bus keihard (om te laten weten aan andere auto's dat hij gaat inhalen) zodat ik bruut weer wakker schrik.

Onderweg is veel te zien. We passeren vele kleine dorpjes, wat bestaat uit een aantal hutjes. Overal lopen vrouwen met de meest grote dingen op hun hoofd, wat me nog steeds blijft verbazen. Kleine kinderen worden gewassen, mannen poetsen hun tanden op straat, soms zie je wat mensen werken. Dit bestaat uit hout schuren, aan auto's werken en een enkele keer zie je dat ze iets proberen op te bouwen.

Erg indrukwekkend allemaal. Ik vraag me af wat de drijfveer is voor deze mensen, om bijvoorbeeld elke dag langs de straat te staan om dingen te verkopen, want volgens mij koopt niemand wat.

Halverwege stoppen we een keer voor een toiletpauze. Je betaald ongeveer 10 cent en krijgt een stukje toiletpapier mee. Erg schoon!

Na een busreis van ruim 5 uur waarin 250 km hebben gereden, komen we aan in Kumasi. Hier staat iemand van SYTO te wachten. Hij brengt ons naar het SYTO-office. We krijgen een korte rondleiding door de stad, waar is de bank, de supermarkt en gaan wat eten bij een restaurant. Dit blijkt het enige restaurant in Kumasi te zijn waar wij als westerlingen veilig kunnen eten.

Na de lunch komen we terug bij SYTO. Er staat een man te wachten. Dit blijkt mijn gastvader te zijn. Ik kan dus direct met hem mee. We stappen in de auto en rijden naar het project toe. Onderweg stappen er nog een man en vrouw in, dit blijken de projectleiders te zijn. De vrouw is razend enthousiast, blijft Akwaaba (welkom) zeggen en geeft me direct een armandje waar Ghana op staat.

Bij het project aangekomen, het ligt ergens op een autosloperij, stormen er zo'n 50 kindertjes naar me toe. Ik weet niet wat me overkomt. Ze roepen allemaal Samantha, Samantha! Mijn gastvader legt uit dat de vorige vrijwilligster Samantha heette. Na een paar keer mijn naam te hebben gezegd, roepen ze allemaal maieke, maieke en verbeteren ze elkaar als toch nog 1 Samantha zegt. Erg vertederend. Ze willen me allemaal aanraken en bij me op schoot.
Nadat de projectleider een gebed heeft opgezegd, gaan we weer. De kinderen blijven maieke roepen en zwaaien me uit tot ze me niet meer zien.

Nu is het tijd om naar mijn 'huis' te gaan. Ik blijk een huis te delen met 1 man, mijn gastfamilie woont aan de overkant. Er verblijft nog 1 vrijwilliger, een man van 50 uit Canada. Hij verterkt volgende week.
Ik heb een kamer voor mezelf, waar een tweepersoonsbed in staat met een aantal kastjes, prima te doen dus. Er is een normaal toilet en zelfs een bad!
Als ik naar de overkant loop maak ik kennis met de andere vrijwilliger en de rest van de familie. Ze verwelkomen me allemaal hartelijk, wat een fijn gevoel geeft.
Ik hoor de stroom al een paar uur uit is gevallen, wat betekend dat er dus geen licht is. Het lijkt me daarom verstandig om mijn klamboe alvast op te gaan hangen, want het wordt hier rond half 6 al donker. Na dit gedaan te hebben wordt ik geroepen voor het eten.
Ik krijg rijst met een gekookt ei. Smaakt best goed, alleen alles is hier zo spicy en dat is iets wat ik absuluut niet gewend ben. Ook krijg je ontzettend veel, ik krijg niet eens de helft op.

's Avonds speel ik wat spelletjes met de oudste jongen en de jongste. Dammen, halli galli en uno. Bij kaarslicht, wat prima wil.
Om half 8 besluit ik naar bed te gaan, ben erg moe en zal morgen wel vroeg wakker worden.

20-10-2007
Zoals ik al had gedacht wordt ik vroeg wakker, 5 uur en het is al hartstikke licht en buiten hoor al heel wat bedrijvigheid.
Ik blijf nog lekker even liggen en wil me dan gaan douchen, maar er is geen stomend water, dus was me maar.
Daarna ga ik naar de overkant om te ontbijten, droog brood met fruit (papao, annanas en sinasappel).
Daarna ruim ik mijn kamer wat in en ga daarna met Alen (de andere vrijwilliger) de stad in om te internetten. Hij zit hier al even dus verteld me nog wat meer informatie over de stad. Heel erg handig!
Tot zover dit verhaal, tot snel!

Liefs

• 20 Oktober 2007 - 12:34

Merel:

Hey Marieke,

Zo te lezen vermaak jij je ook nog en heb je het prima naar je zin!Het is leuk om jullie verhalen te lezen(van jou en Renate)
    Heel veel plezier en succes

Merel

• 20 Oktober 2007 - 15:34

Agnes:

Lieve Marieke,
    Wat leuk om je zo te volgen. Ik ga dat ook zeker doen hoor.
    Ik hoorde van je ma en van Brenda dat je alles bij gaat houden.
    Zo te lezen vermaak je je heel goed en ben je prima opgevangen door je gastfamilie. Wat leuk te lezen dat de kinderen zo blij waren je te zien.
    Lieve Marieke heel veel succes deze maanden en blijf vooral heel veel schrijven.

Liefs Agnes en een knuffel van Arend Jan

• 20 Oktober 2007 - 19:42

Jasje:

hey meis ( maieke!:P).. goed om te horen dathet je allemaal bevalt daar! en dat de mensen zo leuk zijn..!! ik wacht op je volgende avontuur! dikke kus Jasje

• 20 Oktober 2007 - 20:27

Ies:

Hé lieve Piekie,

Fijn gevoel zal dat zijn dat je nu bent gearriveerd op je uiteindelijke plek van bestemming! Net als anderen inmiddels reageerden vind ik het super om te lezen hoe open je staat voor alle nieuwe dingen daar in Ghana, waar je hier absoluut je neus voor zou ophalen. En tsja.... dit is echt anders dan Westerbork.
    Ben erg benieuwd of je in je gastgezin en binnen het project inderdaad goed uit de voeten kunt met Engels, of dat het toch veel gebarentaal enzo is.

Schreef het de vorige keer ook al en vele anderen ook, maar wil je toch (voor de laatste keer, anders wordt het zo saai..) nog één keer complimenteren over hoe je schrijft. 't Is net of ik erbij ben zo zie ik voor me, hoe je wordt toegeroepen door al die kids, of je klamboe alvast ophangt in je kamer! Top.

Was het internetcafé (of is dat een te groot woord voor de gelegenheid waar je kunt internetten) dichtbij. M.a.w. kunnen we vaak berichten van je blijven verwachten?

Blijf genieten, veel liefs,
    Ies

• 21 Oktober 2007 - 11:09

Anita:

Hallo Marieke,
    Even een berichtje uit Westerbork.We hoorden dat je ook een site had, dus natuurlijk gaan we jou volgen.Wat een ervaring om daar te zijn,en je verhalen zijn leuk om te lezen.Het is wel totaal iets anders dan bij Anniek op Aruba,maar wel erg leuk lijkt me.Ik wens je heel veel plezier en een goede tijd in Ghana.

Groeten Anita Ottens

• 21 Oktober 2007 - 11:51

Ilse:

Hoi marieke!

Heb net al je verhalen in 1 keer gelezen. Erg leuk en ook veel dingen zijn heel herkenbaar. Het is net of ik ook weer een beetje in Ghana ben (al mis ik de Banku absoluut niet!)
    Veel plezier verder en rustig de tijd nemen voor alles (doen de ghanezen immers ook!)

Liefs, Ilse

• 21 Oktober 2007 - 12:23

Joke Seegers:

Hoi maieke,

Wat een indrukken allemaal. En wat klink je enthousiast. Vindt het erg knap van je dat je alles zo over je heen laat komen. Ook de dingen als geen stroom en water. Ik hoop dat je het goed naar je zin blijft houden en wacht op je volgende verhaal

Groten joke s

• 21 Oktober 2007 - 15:13

Bertha En Auke:

Wat een belevenisssen marieke ik zie je gezicht al tussen al die kindertjes geweldig wat jij allemaal meemaakt, het is spannend boek hoe jij alles kan verwoorden, we blijven je volgen, dus ook blijven schrijven.

Heel veel succes verder en we hopen weer gauw op een nieuw hoofdstuk vanuit GHANA.

Groetjes van je buurtjes

• 21 Oktober 2007 - 15:43

Roelina:

veel succes en plezier met het werken en geniet er van Imy en Roelina

• 21 Oktober 2007 - 17:07

Roow:

Heey meissie
    Hoe is ie nu?
    al wat gewent bij je gastgezin?
    ben gister naar het verlovingsfeest van lottilde geweest.
    vandaag niet zoveel gedaan:P
    jij nog veel dingen ondernomen vandaag??
    dikke kus mij

• 21 Oktober 2007 - 17:48

Marjan:

Hey Marieke

Mooi om al die verhalen te lezen.
    Heel veel plezier en succes.

Groetjes Marjan

• 21 Oktober 2007 - 20:04

Gerda:

hallo lieverd van mij,
    hoorde dat je een dipje had vandaag s,avonds stuurde je een berichtje dat het alweer beter ging gelukkig maar ben vandaag bij oma geweest ze is nog steeds erg moe ze heeft een foto van je op het kastje staan moest ook zeker de groeten aan jou doen wat leuk al die berichtjes je scrijft ook erg leuk meissie wens jou veel succes morgen als je naar het weeshuis gaat al die leuke kindertjes heb je mijn sms jes wel gekregen welterusten lieverd xxxxmij

• 22 Oktober 2007 - 06:45

Roy:

Hey Miekje,

Wat weer een indrukwekkend verhaal om te lezen. Zo te lezen heb je het wel naar je zin en is alles wel goed voor elkaar. Ik kijk uit naar je volgende verhaal. En natuurlijk nog bedankt voor je smsje! Echt super lief van je, had ik niet verwacht!

Liefs

Roy

• 22 Oktober 2007 - 06:49

Rene:

He piek
    hoop dat je het vol houdt om zulke leuke verhalen te vertellen en met deze regelmaat
    een leuk begin van mijn werkdag

dikke kus !!

• 22 Oktober 2007 - 10:08

Geke:

Hoi Marieke,

Leuk om jouw verhalen ook te lezen! Zo te lezen vermaken jullie en nu jij je prima in het verre Ghana!

Veel plezier en succes daar!

Groetjes Geke

• 22 Oktober 2007 - 12:20

Karin D:

Heeey meid

En hoe is het met je??zo te lezen heb je het wel naar je zin daar..
    Ik sprak je moeder nog op het werk en die vertelde wel dat je het leuk vond.

En ik blijf je verhalen volgen.

Heel veel plezier daar.

Kuss karin

• 22 Oktober 2007 - 12:51

Zizi:

He miek, geweldig... je hebt een bad! wat moet marieke zonder bad??? :)...
    toch nog best "luxe" dus! en fijn dat er genoeg te eten is. Je weet maar nooit namelijk. Al die armoedige verhalen, dit valt mee! wat vonden ze van je cadeaus? vast erg blij mee. Hier alles oke. Zat met z'n allen naar skopje geweest. Inge en ik miste je heel erg en hadden allebei de neiging om je te bellen en je te vragen of je mee wil naar skopje. gek he. Niet gewend om zonder jou te gaan! zondag hebben we roy's verjaardag gevierd in de imkerhof. was erg gezellig. Zeg, ik lees dat je kan smsen. wat is je nummer??
    veel leifs Ziz

• 22 Oktober 2007 - 13:24

Tineke Hut:

hoi Marieke, wat al een avontuur , leuk hoor, dat de kindertjes zo enthousiast zijn is wel bekend vls mij , nou genieten , gr Tineke

• 22 Oktober 2007 - 18:13

Joke M.:

Hoi dappere Dodo,
    Wat een onverwachte luxe: een eigen kamer met soms wel,soms niet warm stromend water!
    Het zal wel wennen zijn,dat het zo vroeg aardedonker is.Dat zijn wij in ons overbevolkt en uitbundig lichtgevende Nederland niet meer gewend.Daar kunnen we met elkaar eens over na gaan denken!
    Fijn dat de eerste indrukken positief lijken.Hopenlijk klikt het goed met je gastgezin.Is er trouwens ook een gastmoeder aanwezig,of heb je die nog niet ontmoet?
    'k Ben benieuwd naar je 1e werkdag in het tehuis.
    Onze jongens zijn weer thuis uit Zwitserland na een leuke korte vakantietrip naar mijn broer en gezin.Zij hebben het over worstjes grillen boven op de berg,uitglijden in koeievlaaien op de alp,helaas nog niet genoeg sneeuw om te skieen.Jij zit te zweten in de hitte,eet rijst met een ei,praat over klamboe's etc.Heerlijk dat jullie de mogelijkheid hebben zo te reizen !
    Geniet ervan!

Knuffel van ons allen.

• 23 Oktober 2007 - 07:48

Brenda:

Lieve Marieke
    Wat fijn voor je dat het je zo goed bevalt
    Geweldig dat de kinderen zo reageren op jou en dat je zo goed op wordt gevangen door je gastfamilie.
    Wat geweldig dat je je verhaal zo leuk op schrijft, want het is super om het allemaal te lezen en ik ben al benieuwd naar het volgende verhaal.Je kunt er wel een boek over gaan schrijven
    He meid geniet ervan en yoy horens weer
    Liefs Brenda en een knuffel van mijn meiden

• 25 Oktober 2007 - 09:46

Roelina:

van de hele kramer fam een fijne verjaardag gewenst en maak er en mooie dag van met Renate en misschien ook nog andere vrijwillegers groetjes