Eerste werkweek - Reisverslag uit Kumasi, Ghana van Marieke Bezuijen - WaarBenJij.nu Eerste werkweek - Reisverslag uit Kumasi, Ghana van Marieke Bezuijen - WaarBenJij.nu

Eerste werkweek

Door: Marieke

Blijf op de hoogte en volg Marieke

24 Oktober 2007 | Ghana, Kumasi

22-10-2007
Om half 7 gaat de wekker, tijd om op te staan voor mijn eerste werkdag. Na een paar emmertjes koud water over me heen te hebben gegooid en te hebben ontbijt, vertrek ik samen met mijn gastvader om 8 uur richting werk. We nemen eerst een taxi naar het Trotro-station. Hier doen we ongeveer een half uur over. Niet normaal hoe druk het is. De hele stad is al in rep en roer en het is een mierennest van taxi's en Trotro's.
We vervolgen onze reis met een Trotro, ook nu zijn we ongeveer een half uur onderweg voor we op plek van bestemming zijn.
De kinderen zijn allemaal al op school, zaten al gereed, maar als ze mij zien stormen ze naar buiten om me te begroeten! Het duurt dan ook weer even voor ze allemaal weer rustig op hun plek zitten.
Het 'team' bestaan uit 1 'meester' en nog 3 andere vrouwen.
Ik kom er achter dat het niet echt een weeshuis is, maar een school voor de armste kinderen.
Er worden wat rijmpjes opgedreund en de cijfers t/t 20 worden heel wat keer herhaald.
De meester loopt met een stok rond, als de kids niet luisteren dreigt hij hiermee, gelukkig slaat hij ze niet echt hard.
Ik word naar de 'keuken' geroepen, een klein hokje waar wat afwasteiltes en een kolenstoof in staat. Hier moet ik afwassen, met koud water.
De kids blijven onrustig, dus ze mogen naar buiten voor een break.
Na de break wordt het eten uitgedeeld, de meeste kinderen hebben een bakje rijst mee gekregen van huis, sommigen hebben niks. Van de kinderen die wel wat hebben worden 1 of 2 lepels afgehaald, zodat dat verdeeld kan worden over de kinderen die niks hebben. Gulzig wordt alles naar binnengewerkt met die kleine handjes.
Na het eten wordt er geveegt, overal ligt namelijk rijst en daarna worden er een paar kappotte kleden op de grond gelegd voor de kleinsten. Ze gaan hier op liggen en slapen direct, heel bijzonder.
De grotere kinderen krijgen schrijfles, op een krijtbordje kunnen ze oefenen.
Na ongeveer een uur, worden de kinderen die liggen te slapen ruw wakker geschud. Tijd om op te staan. Ze mogen weer even naar buiten voor een break en daarna krijgen ze weer wat rijst, deze is gekookt door ons.
Voor mij is het tijd om naar huis te gaan. De kids zwaaien me uitbundig uit, heel lief.

23-10-2007
Vanmorgen iets eerder vertrokken, om 7.30. Als ik aankom op het project zijn er nog bijna geen kids. Langzaam stomen ze binnen.
Vandaag zit er iets meer structuur in. De kids moeten eerst buiten in een rij gaan staan om te bidden. Daarna mogen ze binnenkomen en gaan zitten. Er wordt wat gedanst en gezongen. De kleinsten worden nu direct appart op de grond gezet om daar wat te gaan spelen. Het speelgoed bestaat uit 3 dingen, meer is er niet.
Verder is de dagindeling ongeveer hetzelfde.
Ik help met het koken, eten uitdelen en leer de kids een beetje schijven.
Om 3 uur ga ik weer, met de projectleidster en haar man. Ze vragen of ik mee wil naar het ziekenhuis, prima zeg ik. Daar aangekomen na een lange rit, weet ik niet wat ik zie. Een grote zaal, vol met bedden, zonder ook maar iets van een afscheiding ertussen. Het blijkt de afdeling te zijn waar mensen liggen die betrokken zijn geraakt bij een auto-ongeluk. Eigenlijk niet te beschrijven, mensen met pennen in hun benen, vliegen die er overal rondvliegen, sommigge patienten liggen zelfs op de grond!
Na deze ervaring is het tijd om naar huis te gaan. Nu zit ik al helemaal niet graag meer in een taxi of Trotrobusje.
Helaas is dit ongeveer het enige vervoersmiddel wat er is, je ziet ook bijna geen prive-auto's. Echt iedereen maakt gebruik van de taxi en Trotro.

Mijn gastgezin is erg aardig. Wat wel opvalt is dat mijn gastmoeder erg dominant is, ze schreeuwt en beveelt de jongens om van alles te doen, terwijl ze zelf alleen het eten kookt. De jongens strijken, hangen de was op (ze hebben speciaal iemand voor de was, ideaal) en doen de afwas. Ze vliegen voor hun moeder.
Zaterdag gaat die andere vrijwilliger weg, dus dan krijg ik zijn kamer. Dat is gewoon in het huis van de familie. Heb ik nu al zin in.
Heb vast nog veel meer te vertellen, maar dat komt snel weer!
Liefs mij

• 24 Oktober 2007 - 16:43

Inge:

hey schatje!
    fijn om net een tijd met je gepraat te hebben op msn!!!! :)
    jeetje, wat een belevenissen weer...
    dus je zit nu op een school, terwijl je graag de verzorging in wilde.. ik hoop voor je dat je nog iets anders kan regelen. ik begreep namelijk op msn dat je dat wel wil proberen.
    Goed dat je vanaf zaterdag in het huis van je gastgezin komt. word er vast veel gezelliger op :)
    Vrijdag komt Renate bij jou, kun je eindelijk weer nederlands praten!
    Blijft ze dan het hele weekend?
    ik bel/mail je snel weer, kunnen we dan ff kletsen!
    heb je trouwens al veel in het foto boekje van ons gekeken??? hahaha
    en draag je je mooie petje wel :D
    lieverd, spreek je snel weer..

Groetjes van ons allemaal en een hele dikke kus van de familie!!!

• 24 Oktober 2007 - 17:05

Roy:

Heey Miekje,

Wat een indrukwekkend verhaal joh! Zo als je het verteld grijpt dat wel heel erg aan. Dat zijn wij absoluut niet gewend hoe het daar gaat! Goed van je dat je daar mee om kunt gaan.

Maar fijn om te horen dat de eerste werkdagen goed gingen. Mooi dat je uitkijkt na zaterdag, dat je dan je kamer krijgt.

Zet hem op meisje! Ik blijf het volgen en aan je denken.

Kus Roy

• 24 Oktober 2007 - 17:42

Koen:

Marieke kun je vragen wat het uur-tarief is van de diegene die de was doet. En ik hoor graag hoe je met dominante moeders omgaat.

Wat was reden dat je naar het ziekenhuis ging? En kan je nog iets met je opgedane ervaring in ziekenhuis doen?

Volgens mij en goed te horen dat je het naar je zin hebt.

Groeten.
    Koen

• 24 Oktober 2007 - 18:21

Richard:

ej skattie
    dus het bevalt je wel daar?
    lijkt me toch niet echt iets wat je verwacht had, daar te gaan koken... maar misschien kom je nog wel aan het verplegen enzo toe in dat ziekenhuis..?
    en anders kun je beetje spelen met die kids daar ja ;)

veel plezier daar nog he!

Dikke kus
    Richard

• 24 Oktober 2007 - 18:56

Geralda:

Hey Marieke,

Indrukwekkend zeg, wat je allemaal meemaakt. Blij dat je nu niet in het ziekenhuis werkt?? Lijkt me heel raar en ook wel naar om mensen zo te zien liggen. Hebben jij en Renate nog plannen voor dit weekend? Veel plezier nog idg!

Xx Geralda

• 24 Oktober 2007 - 19:09

Sandra (nicht):

Hoi Marieke,

Ik heb het adres van mijn ouders (Harry en Marlies) gepikt en vind het erg leuk om je te volgen! Wat een spannende ervaring en wat leuk voor je dat je het mee mag maken!

Het klinkt afgezaagd omdat iedereen het al zegt, maar je schrijft echt heel enthousiast en gezellig! Het lijkt alsof je erbij bent.

Geniet ervan en ik hoop snel weer iets van je te lezen.

Kus,
    Je nicht Sandra (om de verwarring met je zusje te voorkomen)

• 24 Oktober 2007 - 20:17

Albertje:

Lieve Marieke,
    Ik hoorde van Brenda en Agnes dat het zo leuk was om je te volgen. Ik dacht laat ik ook eens gaan kijken.
    Ik wil je alvast van harte feliciteren met je verjaardag en ik zal een drankje halen bij je vader en moeder.
    Ik vind het leuk om je zo te volgen en kom zeker vaker langs.
    Liefs Albertje (buurvrouw)

• 24 Oktober 2007 - 21:20

Finette:

Hoi Marieke, je hebt een hele mooie site zo kan iedereen je volgen, je schrijft het ook allemaal zo mooi. Ik vind het top wat je doet.

liefs van je nicht Finette

• 25 Oktober 2007 - 07:35

Agnes:

Lieve Marieke,
    Wat schrijf je ontzettend leuk meid. Je maakt heel wat mee daar zeg. Ik lees dat je liever wat in de verzorging doet. Ik hoop dat je dat dan nog voor elkaar kan krijgen.

Ik wil je ook alvast even van harte feliciteren met je verjaardag.
    Ik blijf je zeker volgen hoor.

Liefs van Agnes

• 25 Oktober 2007 - 10:12

Oom JAN Bezuijen:

Met grote belangstelling lees ik je verhalen over hetgeen je allemaal mee=
    maakt. Chapeau!!! Zou niets voor mij zijn. Voor jou een prachtige ervaring,
    die in je verdere leven van groot be=
    lang kan zijn. Heel veel groeten en houdt
    je haaks.

• 25 Oktober 2007 - 11:04

Harry En Marlies:

Hallo lieve Marieke
    Wat een ervaringen doe jij op, je kunt je dit niet voorstellen in ons rijke Westen. Ik kan me best voorstellen dat het af en toe moeilijk voor je is, speciaal met die kleine kinderen.
    We vinden je verhalen erg indrukwekkend en blijven je op de voet volgen.
    We willen je vast hartelijk feliciteren met je verjaardag, en zijn benieuwd of dat bij jullie ook gevierd wordt.
    Wij zullen zeker op je gezondheid proosten en wensen je voor de komende tijd veel geluk en gezondheid.
    We sturen ook nog een kaart voor je verjaardag, maar ik heb begrepen dat die een maand onderweg is, dus vandaar via de email alvast de beste wensen.
    Lieverd pas goed op jezelf
    Veel liefs
    Oom Harry en tante Marlies

• 25 Oktober 2007 - 12:52

Zizi:

Ha Miekje

Ik lees veel over wat je doet, maar wat voel je erbij? Zoals: Hoe vind je het om voor die kinderen eten te koken, was je liever naar een weeshuis geweest, zou je ze zelf meer les willen geven, wat is jou inbreng op die school, al een beetje gewend aan het eten:), hoe kijken mensen tegen je aan??? wat is de "normale" ritme van die mensen? wat doen de meeste voor werk? dat is alles...;) hahah
    hoe gaat het met je engels BTW, al aan het opkricken?
    skopje zaterdag was gezellig, zondag hebben we met z'n allen roy's verjaardag gevierd bij hem thuis. was ook erg gezellig. Dus iedereen is met zijn eigen ding bezig, het gaat allemaal zijn gangetje. Ik ben nu aan het blokken heb bijna tentamens...

Ben je al lekker bruin:)?
    Dikke kus van Ziz

• 25 Oktober 2007 - 14:36

Bertha En Auke:

Hoi Marieke

Wat een verhaal weer en wat een indrukken allemaal. Je kunt wel heel veel goeds en liefde geven aan deze arme kindertjes, maar ik begrijp ook wel dat je doel iets anders was, wie weet kan je het nog veranderen.
    We willen je bij deze alvast feliciteren met je verjaardag en hopen dat je gastgezin naar hun maarstaven je toch een leuke dag geven of de kindertjes zingen vast wel even voor je. Wij zullen hier in Westerbork wel even een toost uitbrengen op jou. Proooooooost Marieke.

Groetjes vanuit Westerbork.

• 25 Oktober 2007 - 16:53

Heey,

Wij willen je even alvast feliciteren met je verjaardag morgen.. (als je hem vandaag nog leest hahaha)
    Het is geweldig wat je allemaal daar doet. Nog heel veel plezier en we blijven je verhalen volgen!

Groetjes Willeke, Jantinus, Gerard, Lidia

• 25 Oktober 2007 - 17:06

André En Ineke:

Lieve Marieke,
    Allereerst van harte gefeliciteerd met je verjaardag morgen. Toch wel vreemd om jarig te zijn in een ver land. Vieren ze daar wel verjaardagen? En hoe is het gastgezin, zijn het Ghanezen of toch b.v. een Nederlander getrouwd met een Ghanees of andersom? Jammer dat je niet in het weeshuis terechtgekomen bent zoals je verteld was. Maar het lukt je wel om er iets leuks van te maken.
    Het is voor ons onvoorstelbaar dat de kindjes zo weinig te eten hebben, en als je dan bedenkt wat wij aan eten weggooien dan stijgt het schaamrood je naar de kaken. Lieve Marieke een dikke kus voor je verjaardag en tot de volgende mail.
    André en Ineke

• 25 Oktober 2007 - 19:31

Gerda:

Heey lieverd!!!
    Gaat het het weer een beetje met je?
    Ik was blij dat ik gister je stem weer hoorde! Ik hoop voor de komende tijd dat je beter op je plekje bent. Morgen ben je jarig en zeker wil ik je bij deze feliciteren met je 21ste verjaardag!
    Een heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeellle dikke kus van je moeder!!!!XXXXXXXXXXX

• 25 Oktober 2007 - 19:37

Ies:

Lieve Marieke,

Ook via deze site alvast even van harte gefeliciteerd voor morgen. Je moet maar zo denken je hebt vast dit jaar al meer felicitaties gehad (terwijl het nog maar de 25e is) dan je ooit aan kaartjes voor een verjaardag hebt gehad.

Dikke kus,
    Ies en zo

• 25 Oktober 2007 - 19:38

Peter:

Heey lief zusje!!!
    Hoe gaat het nu met je?
    Ik hoop dat je je het zelf naar je in maakt!
    En die kinderen daar passen die wel goed op je?? Want dat moet natuurlijk wel!!!!!
    Verder wil ik je een fijne verjaardag wensen, en ik denk dat ik je ook nog wel aan de lijn heb:)
    Kusjes je broertje!!!!!!

• 25 Oktober 2007 - 20:24

Tina:

Hai Marieke,

Alvast van harte gefeliciteerd met je verjaardag, maak er wat van.
    Voor de rest blijf ik elke avond je verhaal lezen voor t slapen gaan, dus ga zo door.Het is echt boeiend, maar dat weet je onderhand wel.
    Nou liefs en tot volg. keer

• 26 Oktober 2007 - 06:11

Rowena:

Heeeeeeeeeeeey meissie
    Van harte gefeliciteerd met je 21ste verjaardag!!!
    Hoe is ie verder met je??
    Maak er een leuke dag van :)
    dikke kus Ro

• 26 Oktober 2007 - 07:06

Roy:

Hey Miekje,

Van harte gefeliciteerd met je 21e verjaardag!!! Ik hoop dat ze je daar in het zonnetje zullen zetten. Een fijne dag gewenst..

Dikke kus

Roy

• 26 Oktober 2007 - 08:36

Truus Utrecht:

Lieve Marieke,

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag,ik hoop dat het een fijn gevoel geeft dat er zoveel mensen aan je denken,vooral als je zo ver weg zit.
    Wat heet zo ver weg,door je verhalen is het net of we soms bij je zijn,zeker in gedachten.Ik hoop dat je steeds beter gaat wennen aan je nieuwe leven al is het maar voor 4 maanden.Hier is het koud dus je bent in een goede tijd weg.
    Ik denk ieder dag aan je.

Lieve groeten Truus.

• 26 Oktober 2007 - 10:57

hoera hoera
    maak een mooie dag van en maak een mooie tijd van willeke

• 26 Oktober 2007 - 10:59

Willeke:

en de groetjes van jantinus en ngerard en lidia brouwer

• 26 Oktober 2007 - 11:20

Karin D:

Heeey meissie

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag,maak er wat moois van.
    Lijkt me een beetje rare verjaardag jij in ghana en je familie en vrienden in nederland,maar dan geef je als je thuis bent een big party

Kussies karin

• 26 Oktober 2007 - 11:23

Brenda:

Lieve Marieke
    Nou je hebt al heel wat beleefd en wij kunnen het ons hier niet voorstellen hoe het daar is.
    Ik wil je van hartelijk feliciteren met je verjaardag en ik hoop dat het daar ook een beetje wordt gevierd.
    Ik hoop voor je dat je het nog voor mekaar krijgt dat je in de verzorging terecht komt en dat is graag wat je wilt.
    Meid kom op en ik weet zeker dat alles goed komt.
    Liefs Brenda en Erwin
    Knuffel van de meiden

• 26 Oktober 2007 - 15:04

Dick En Hanny:

Lieve Marieke,
    Van harte gefeliciteerd met je verjaardag.Ik hoop dat je het thuisfront niet te veel mist.Maak er daar een mooi feestje van voor zover mogelijk.
    Wij heffen het glas op jou.Liefs en een dikke kus Dick en Hanny

• 26 Oktober 2007 - 15:30

Oom JAN:

Marieke, van Harte Gefeliciteerd!
    21 Jaar, wat nog heerlijk jong.Die leeftijd heb ik al 54 Jaar achter
    me liggen. Maar ik kijk er met veel plezier op terug. Ik mis tante MAP heel erg, maar het gaat met mij erg goed.
    Ik wens je een hele fijne tijd in GHANA
    en veel sterkte met alles dat je onder-
    neemt!
    Heel veel groeten uit het koude AMSTELVEEN en tot de volgende mail.

OOM JAN

• 26 Oktober 2007 - 16:56

Inge:

Hiep hiep hoera!!!
    van harte gefeliciteerd met je 21e verjaardag! hoop dat je een leuke dag hebt gehad;)heb je mijn smsje ook wel gehad?
    Dikke kus van papa mama edwin en martine en natuurlijk van mij!!!!!