Een cultureel weekend - Reisverslag uit Kumasi, Ghana van Marieke Bezuijen - WaarBenJij.nu Een cultureel weekend - Reisverslag uit Kumasi, Ghana van Marieke Bezuijen - WaarBenJij.nu

Een cultureel weekend

Door: Marieke

Blijf op de hoogte en volg Marieke

11 December 2007 | Ghana, Kumasi

11-12-2007
04-12-2007
Als ik rond 8 uur bij het ziekenhuis aankom, ligt er 1 vrouw in de verloskamer. Volgens mij gaat het allemaal niet zo vlekkeloos, want er lopen mensen in en uit en er wordt geschreeuwd. Even later is iedereen verdwenen en blijven alleen de verloskundige en ik over. De verloskundige legt uit dat het haar eerste kind is en dat ze niet goed weet wat ze moet doen. Ik probeer haar te helpen. Tot een andere verloskundige binnenkomt en nog extra checkt of ze wel volledige ontsluiting heeft. Dit blijkt ze helemaal niet te hebben! De vrouw heeft echt heel veel pijn, maar er wordt gezegd dat ze 2 uur alleen gelaten moet worden. Wij gaan naar een andere ruimte. Een kwartier later schreeuwt de vrouw om een zuster en om hulp. Echter niemand reageerd. Als ik een kijkje ga nemen, zie ik het hoofdje al, dus haal toch maar snel een verloskundige op. De bevalling verloopt moeizaam, uiteindelijk een gezonde dochter van 3.7 kg! Na de bevalling wordt ik uitgebreid bedankt dat ik haar zo goed heb geholpen (heb alleen geprobeerd gerust te stellen en de verloskundige gehaald).

05-12-2007
Bij jullie Sinterklaas, hier een doodnormale dag. Vandaag mag ik weer naar de school toe. De kinderen zijn zoals altijd druk en het duurt weer even voor we ze stil en op hun plek hebben. Elke dag beginnen ze met de nummers 1 t/m 20 op te zeggen. Deze staan op een flapover, en gaat zo: 1 orange, 2 banana's, 3 mango's, 4 chairs enz. Dit wordt elke dag vaak herhaald. Ik probeer het vandaag eens in een andere volgorde, dus begin bij 6, dan naar 13 en vervolgens naar 3. Dit kunnen ze niet. Het rijtje zit er zo ingestampt dat ze het niet door elkaar kunnen zeggen, ook niet als je het aanwijst. Daarna hebben de kinderen geen aandacht meer voor mij, dus besluit ik er maar mee op te houden en maak me nuttig in de 'keuken'. Als Mary komt vraag ik haar hoe vorige week is afgelopen bij de sanitairinspectie. Ze verteldt dat ze 20 cedis heeft moeten betalen en de wc's snel af moet maken. Wanneer de inspectie weer komt en de wc's zijn nog niet af, wordt ze mee genomen naar de politie. 's Middags krijgen de oudere kinderen weer les, en neem ik een aantal jongere kinderen mee naar buiten om met de bal over te gooien.

06-12-2007
Mary komt vandaag op school in begraveniskleding. Het blijkt dat haar overgrootmoeder 2 maanden! geleden is overleden en nu de begravenis is. Ze wordt nu pas begraven, omdat de overgrootmoeder kinderen in Londen heeft wonen, dus die eerst moesten overkomen. Ze gaat deze ochtend bidden in de kerk en vraagt of ik mee wil. Dit aanbod sla ik niet af. Bij de kerk aangekomen (een katholieke kerk) is er niemand meer. Blijkt dat we te laat zijn voor het bidden. De kerk kunnen we wel even van binnen bekijken. Ik wil een kaarsje opsteken voor opa, maar daar doen ze hier niet aan. Mary zegt dat we dan maar naar haar huis moeten, daar gaan ze verder met de begravenis. Onderweg zie ik misschien wel het raarste wat ik ooit heb gezien, een Ghanees, nog witter dan mij. Haar hele uiterlijk is zoals een Ghanees, kroeshaar, platte neus, maar zo wit en blond als wat! Als ik later aan Mary vraag hoe dat komt, zegt ze dat alleen God dat weet. Hij heeft het zo beslist. Haar ouders zijn beide wel gewoon donker.
Bij Mary's huis aangekomen, blijkt ook hier alles verlaten. Er zijn nog een paar vrouwen die na zitten te praten. Mary wil graag dat ik een foto maak, dus de vrouwen trekken hun kleding weer aan en zijn helemaal blij dat ze op de foto komen! Dan vertrekken we weer naar school. Zaterdag is de echte begravenis, van 14.00 tot 18.00. Of ik ook wil komen. Dit weekend heb ik eigenlijk gepland om naar Renate te gaan en musea's te bezoeken. Voor Mary geen probleeem, Renate is ook welkom, ze wil zo graag laten zien hoe de Ghanesen een begravenis 'vieren'. Ik beloof dat ik het zal overleggen.

07-12-2007
Me gastvader vraagt vriendelijk of ik wel tot zondag wil wegblijven. Ook mijn familie heeft een begravenis en er komen veel mensen van over ver, dus ze hebben mijn kamer nodig voor de gasten. Voor mij geen probleem, want dit was toch al het plan. Ik vertrek rond 9 uur naar Renate. Op haar project zijn ze erg blij dat ik er ben. We spelen 's middags wat spelletjes en lezen wat. Verder doen we niet veel bijzonders. 's Avonds gaan we rond 7 uur naar Renate's huis, met het idee een film te gaan kijken. Helaas pakt de dvd speler de dvd niet, dus dit gaat niet door. Dan maar gezellig kletsen!

08-12-2007
Vandaag gaan we musea's en het paleis bekijken. Samen met Caroline (van Renate's project) vertrekken we om 7 uur uit Offinso richting Kumasi. Hier kopen we een ontbijtje op straat en starten onze dag bij het Armed Forces Museum. Dit is een oud fort, wat vroeger gebruikt werd als trainingskamp voor soldaten en als gevangenis.
Hierna zoeken we een hostel voor de nacht. We laten onze spullen hier achter en vertrekken naar het National Cultural Centre. Hier gaan we een drum kopen. Na wat winkeltjes gezien te hebben, vinden we een mooie drum met tas voor een goede prijs, dus die nemen we mee! Helemaal blij met onze aankoop, vertrekken we naar Manhyia Palace. Hier heeft de koning van de Ashanti's altijd geleefd. Het paleis is nu een museum geworden. Na de rondleiding is het lunchtijd. Er schijnt dichtbij het paleis een soort restaurant te zitten waar je heerlijk westers kunt eten. Daar hebben we alle drie zin in dus zoeken dat restaurant op. En inderdaad, het is erg westers! Een grote keten met Pizza inn, Chicken inn, Icecream inn en daarnaast een speeltuin voor de kids. Haast net Mc. Donalds! Renate en ik gaan voor pizza en patatjes met een ijsje na, heerlijk. Het is iets voor 2, dus nog tijd om naar de begravenis te gaan. Iets over 2 komen we aan en Mary verwelkomd ons hartelijk. We krijgen direct frisdrank aangeboden. Even later krijgen we ook alle drie een dik bord met rijst. Hier zijn we niet heel blij mee, we hebben net onze lunch op en zitten hier aardig vol van, maar kunnen dit niet laten staan. Daarna begint de begravenis. Heel bijzonder om mee te maken, een hoop muziek (drum) en dans. Ook is het normaal om geld te geven. Aangezien een begravenis erg veel geld kost, geeft iedereen die komt een bijdrage. Het bedrag wat je wilt geven schrijf je op een papiertje met je naam erbij, later wordt dit door een microfoon omgeroepen. Als om 6 uur de begravenis is afgelopen kletsen we nog wat na met Mary en gaan dan naar de Cinema! Jaja, die hebben ze hier in Kumasi. We willen puur heen voor de ervaring. Voor nog geen 40 cent krijgen we een vip-plaats. Dit betekent bovenin de bioscoop, weliswaar op houten klapstoeltjes. Het is niet erg druk in de bioscoop. We zien een erg slechte Sciene Fiction film. Verder had ik vandaag een smsje van mijn gastvader, of ik nog wel een nacht extra wil weg blijven, de gasten gaan pas maandag weg ipv zondag!

09-12-2007
Mary en haar man hebben ons gister uitgenodigd om vandaag met hun naar de kerk te gaan. Van half 9 tot half 10 zeiden ze. De tijd sprak ons wel aan dus we ontmoeten elkaar vanochtend om 8 uur voor het museum, waarna we naar de kerk gaan. De dienst in Twi is net afgelopen. Er volgt een bijbelstudie. Caroline, Renate en ik worden in een groepje geplaatst en krijgen een bijbel in onze handen gedrukt. Er wordt wat gediscussieerd over een aantal teksten wat in de bijbel beschreven staat. Daarna begint de Engelse kerkdienst. Langzamerhand komen er steeds meer mensen binnen gelopen, maar echt vol loopt de kerk niet. Ze beginnen met een lied te zingen en te bidden. Daarna worden er stukken uit de bijbel voorgelezen. Ondertussen is op het podium een heus orkest ontstaan, met een drumstel, gitaar en een aantal zangeressen! Er wordt gezongen, muziek gemaakt en iedereen doet vrolijk mee. Hierna moeten de nieuwelingen zich voorstellen. De tijd loopt verder, het is inmiddels al bijna half 12. Wij moeten weg, want hebben onze spullen nog in onze kamer liggen, waar we om 12 uur uit moeten. Dit is gelukkig geen probleem, omdat er de hele dienst al mensen in en uit lopen. Mary koopt nog snel een paar bananen voor ons en nemen dan afscheid van haar. Renate en ik brengen onze drum naar mijn huis en vertrekken dan weer richting Offinso.

10-12-2007
Het plan was om na het ontbijt naar het ziekenhuis te vertrekken om te werken. Rond 8 uur vertrekken we naar het project toe, waar we ontbijten. Als we hier klaar mee zijn is het bijna half 10. Ik besluit om hier te blijven. Aangezien het meer dan een uur duurt om in Kumasi te komen en ik waarschijnlijk pas rond half 12 in het ziekenhuis zou aankomen vind ik dit niet echt de moeite. Mijn dienst zou anders om 2 uur eindigen. Op Renate's project vinden ze het helemaal niet erg en vinden het dan ook jammer als ik om 3 uur richting Kumasi vertrek. Als ik om 5 uur thuis kom, heeft me gastvader niet zo'n leuk bericht. De gasten zijn nog niet vertrokken dus moet alsnog in een andere kamer slapen. Aan de overkant, waar ik de eerste week ook sliep, alleen dan in een andere kamer.

Nog een kleine mededeling, voor de mensen die van plan zijn een kleine bijdrage te geven (zie vorig bericht), dit is het handigst om te doen voor mijn ouders en broertje naar hier komen (23 december), want dan kunnen hun het geld mee nemen. Uiteraard blijft het vrijblijvend en krijgt iedereen die een kleine bijdrage stort een persoonlijk bedankje.
Verder, mensen die nog kinderzomerkleren overhebben, korte broekjes, t-shirtjes, onderboekjes, hempjes, alles is welkom. Dit kunnen mijn ouders ook mee nemen, dus als je wat kan missen, neem contact met hun op! Alvast bedankt!

• 11 December 2007 - 19:56

Harmina:

Heel lief Marieke, dat jij toch naar die mw die steeds weeën had, en zo schreeuwde, dat je even ging kijken. Volgens mij had je ook medelijden met haar. Is ook een rare situatie, dan hoor, als ze zeggen, dat ze 2 uur alleen gelaten moet worden. En apart hoe als het daar soms gaat met een begrafenis he, o.a bij jouw gast gezin, en dat jij dan ergens anders moet slapen. Maar ook bij Mary, dat dan de fam. eerst van Londen komt, en het zo lang mag staan. En nog eventjes meid, dan komen je ouders en je broer. Wat zul je daar naar uitkijken, of niet dan?
    Nou ik wacht weer op je volgende spannende verhaal.

• 11 December 2007 - 20:41

Ies:

Leuk die bevallingsverhalen!?! Maar wel geweldig om al die andere dingen mee te maken. Zo'n begrafenis bijvoorbeeld en dat op opa's verjaardag.. Heb je enig idee met wat voor bedrag (in euro's), ze daar bepaalde dingen kunnen kopen voor in het nieuwe te sponsoren project?

Liefs, Ies & zo

• 11 December 2007 - 21:28

Inge:

Hoi hoi Marieke,

Net weer je prachtige verhaal gelezen, indrukwekkend allemaal meid.
    Ik zal de zomerkleertjes van de jongens uitzoeken en via Claudia aan je ouders meegeven. Hartstikke goed idee!!!

Geniet ze verder!!!

Grote groet,
    Inge, Jan Bert, Rick en Jort.

• 12 December 2007 - 17:30

Auke En Bertha:

Marieke
    Het leven daar is geen sleur, je maakt weer heel wat mee.
    De ene kant is het heel primitief en aan de andere kant verbaas ik me weer over een smsje van je gastvader, dat is iets wat ik niet verwacht had. Wat geweldig dat je toch even keek naar die vrouw op de verloskamer hoe moet dat als je er niet meer bent.
    Ik zag gisteren op de televisie dat een man hier uit Nederland daar Koning is geworden, dat was iemand die vrijwilligerswerk deed en hier een gewone baan heeft. Dus Marieke wie weet wordt je nog Koningin Marieke, zal leuk zijn een Koningin als buurmeisje.
    Marieke heel veel plezier en werkvreugde maar weer en tot schrijfs.

Bertha

• 13 December 2007 - 08:02

Roy:

Hey lieverd!!

Sorry, tijdje niks van me laten horen maar wel heb wel je verhalen gevolgd hoor. Fijn dat het nog steeds goed met je gaat. Hier ook alles prima.

Ik hoorde van je geld inzamelings actie, goed idee joh!! Knap van je, dat met die bevalling!

Je kijkt vast uit na het weerzien met je ouderss en Peter. Ik vind het fijn voor je dat ze bij je zijn met kerst.

Ik bel je snel weer eens.

Dikke kus Roy

• 14 December 2007 - 13:02

Claudia:

Alsik die verhalen zo lees, beleef ik mijn eigen bevallingen weer en ben ik blij dat ik het hier heb mee mogen maken. De vrouwen daar zijn zeker te weten heel blij met jou en je steun. Zo belangrijk en zo onderschat, zelfs hier in het westen maar zeker daar in het verre Afrika. Je doet het maar goed hoor dame. Wat zal het je een overweldigend gevoel geven dat je dat toch allemaal maar mag en kan doen voor mensen. Neemt nooit meer iemand van je af, wat er ook nog op je pad komt. Je kunt wel degelijk een verschil maken, al is het maar voor een paar mensen! Zijn er altijd weer een paar meer die gelukkiger worden in de wereld. Ik heb papa een doosje gestuurd met pennen, petjes, koordjes om wat aan te hangen en verpakt snoep. Kan hij volgende week meenemen en kun jij lekker Sinterklaas spelen. Heb heel veel plezier met papa en mama daar, een hele fijne kerst en volgens mij kan jouw 2008 al niet meer stuk. Alle geluk voor jou en je dierbaren.

Liefs Claudia

• 14 December 2007 - 15:31

Anne:

Heel erg leuk en heftig ook om je verhalen te lezen!! Het is allemaal zo anders daar. Het is hier nu lekker koud rond het vriespunt.... Wat anders dan in Ghana;)! liefsxxx Anne

• 15 December 2007 - 11:30

Guus :

hee miek!
    ik krijg steeds dingen over je te horen van iedereen maar ik snapte maar niet hoe ze dat wisten! kom ik erachter dat jij hier je verhalen bijhoud terwijl ik van niks wist! komt denk ik omdat ik een ander e-mail adres heb en dus niks van je ontvangen heb!gelukkig weet ik het nu, en kan ik je eens een berichtje sturen!

haha hoe gaat het met je? ik lees dat je veel nieuwe dingen tegenkomt! klingt allemaal erg goed!hou je het een beetje vol met al die strenge verloskundigen?erg goed van je dat je de tijd neemt om veel vande omgeving te zien!kom je ook een beetje aan stappen toe?! haha is ook belangrijk he!(leuke jongens?)

is het eten een beetje te doen? niet te veel snirrel dirrels hoop ik! erg veel rijst geloof ik!maar goed dat jij bijna alles lust ;-)
    de foto's zijn echt tof! leuke kids daar! allemaal stark in uniform haha ziet er gezellig uit! heb je al een lievelingetje? vast wel!ik ben blij dat je bij een leuk gastgezin zit!kunnen die een beetje op je letten!

ik ga nog ff lekker verder lezen en kijken hier op de site!
    veel plezier en een dikke zoen

guus

• 16 December 2007 - 16:21

Hilde:

Hai Marieke! heb je site gevonden en hen bu alle verhalen gelezen, je hoeft je zeker niet te vervelen daar! Erg mooi wat je daar allemaal mee maakt. Heel veel plezier met je ouders als ze er straks zijn! Geniet ervan, en ik houd je site in de gaten.

Liefs, Hilde

• 16 December 2007 - 19:20

Truus Bezuijen:

Lieve Marieke,

Wat een lust om jouw verhalen te horen,wat zal de tijd voor jou snel gaan met al deze belevenissen.Ik zou best even om het hoekje willen kijken net als je ouders,fijn he dat zij gauw komen en de feestdagen bij jou doorbrengen.Ook heel goed dat je dat schoolprojekt opstart en zo wat voor die kinderen kan betekenen.Marieke ik wens je goede feestdagen,feestdagen die je nooit zal vergeten en samen met je ouders.

Veel liefs Truus.

• 16 December 2007 - 21:42

Brenda:

Lieve Marieke
    Wat weer een leuk vehaal zeg en wat een belevenissen weer
    Het duurt niet lang meer en dan zie je je ouders en je broertje. Leuk man dat ze kunnen zien waar je bent en wat je allemaal beleefd
    Ik wil je een fijne tijd wensen samen met je ouders en broertje en ik kijk weer uit naar je volgende spannende verhaal
    Fijne feestdagen en een goed begin voor het jaar 2008 die kan voor jou niet meer stuk want wat jij allemaal mee maakt pakt niemand van jou af
    Lieve Groetjes van ons uit Bork

perfect

• 29 December 2007 - 12:41

Willeke:

hoi marieke
    ik heb wat zomerkleren aan je ouder mee geven ik hoop dat je daar wat aan heb jullie moeten maar kijken wat er bij zit
    de groetjes van willeke brouwer