Weekje werken - Reisverslag uit Kumasi, Ghana van Marieke Bezuijen - WaarBenJij.nu Weekje werken - Reisverslag uit Kumasi, Ghana van Marieke Bezuijen - WaarBenJij.nu

Weekje werken

Door: Marieke

Blijf op de hoogte en volg Marieke

02 November 2007 | Ghana, Kumasi

02-11-2007
Heb er weer een weekje werken opzitten.
De dagen hier zijn allemaal een beetje hetzelfde, ik sta rond 6 uur op, kleed me aan, ontbijt en vertrek met taxi naar mijn werk.
Ga niet meer precies om 7 uur weg, want als ik dit doe, moet ik soms anderhalf uur op de kinderen wachten. Die komen soms pas om half 10! Echt laat!
Mijn nieuwe kamer bevalt trouwens prima, heb een tweepersoonsbed, een eigen wc en douche, echt super de luxe! Heel fijn om niet de hele tijd heen en weer te lopen.

Elke ochtend ga ik met Mary naar de markt, dit is ongeveer een kwartiertje lopen door krottenwijken. Ik kijk me ogen uit. Hoe arm en vies. Er staan kleine, houten 'huisjes' (nog kleiner dan een gemiddeld tuinhuisje bij ons) waar hele gezinnen in slapen. Echt zo appart. Op de markt is het een drukte van jewelste, bij bijna elk kraampje verkopen ze hetzelfde. Na de markt help ik met het koken van de rijst + de saus. Voor mij maken ze een apparte saus, waar geen vis in zit. Ze gooien hier namelijk een hele vis door het eten, zonder het eerst te ontleden. Dus echt met alles erop en eraan, ogen, staart, kop, alle ingewanden. Ik krijg in plaats van de vis een ei. Wat maakt dat ik elke dag wel 3 eieren eet, 's morgens bij het ontbijt, 's middags en 's avonds. Vraag me af of dat wel zo gezond is!
Het eten delen gaat hier aan de lopende band, er wordt rijst opgeschept (1 lepel), een drupje saus erbij en eten maar. Als de eersten klaar zijn met eten worden hun bordjes (zonder afwassen) gebruikt voor de laatsen, want er zijn niet genoeg bordjes.

30-10-2007
Dinsdag kwam Hellen van SYTO bij mij op bezoek, ze vroeg me hoe het ging, of ik blij was met mijn werk en met mijn gastfamilie. Ik zei dat alles prima in orde was, maar dat de afstand wel erg ver is en dat ik had verwacht in een weeshuis te komen. Hierop zei ze dat er heel veel vrijwilligers in weeshuizen worden geplaatst, soms zitten ze daar wel met zijn tienen! Vandaar dat SYTO de vrijwilligers meer in primaryscholen probeert te plaatsen. Er komt 12 november nog een duits meisje bij mij. Zij zit nu in een weeshuis, maar vind het daar te druk, dus wordt overgeplaatst. Lijkt mij wel erg gezellig. Ze was het ook met me eens dat de afstand wel erg ver was, het duitste meisje wat komt, zit op ongeveer 5 minuten lopen van de school af. Daarentegen is het gastgezin van dat meisje niet heel goed, dus dan heb ik liever een wat langere reistijd en een goed gastgezin, dan dicht bij school en geen goed gastgezin! Hellen zei: in Ghana kun je niet alles goed hebben, en daar heeft ze denk ik ook wel gelijk in.

31-10-2007
Woensdag nam Mary me mee naar haar huis, dit was nog eens een half uur verder lopen, maar zeker de moeite waard. Onderweg zie je zoveel en zij weet alle weggetjes dus dat is erg handig.
We kwamen op de terugweg langs een 'kapsalon', dit blijkt van een dochter van Mary te zijn. We lopen naar binnen en Mary laat uitgebreid haar haar wassen, laat krullers zetten, en het helemaal in model brengen. Al met al anderhalf uur verder. Maar tijd speelt hier geen rol, dus maak ik me ook maar niet druk. In diezelfde 'kapsalon' verbaas ik mij over het feit dat ze hier nepnagels op hun tenen doen! En ze dan in de mooiste kleuren laten lakken.

01-11-2007
Donderdag ben ik weer vroeg op school en merk dat ze wat achter de school gaan bouwen. Dit blijken WC's voor de kids te zijn. De behoeften worden tot nu toe nog op 3 afwasteiltjes gedaan, in de buitenlucht. Je kan wel nagaan, 50 kinderen, 3 teiltjes, hoe hygienisch dat is!
Verder is er naast de school nog een ruimte die gebruikt wordt als kerk. In maart wordt die ruimte ook van de school en wil Mary hier slaapruimte voor de kids bouwen. Dit lijkt mij echt een super plan, want de ruimte die ze nu tot haar beschikking heeft is echt te klein.
Mary, een andere 'juf' met haar baby van 10 maanden en ik gaan met de chauffeur die de kids elke ochtend brengt, in hetzelfde busje weg. Mij is nog niet duidelijk waarheen. Al snel blijkt dat we meer vierkante betonnen blokken op gaan halen om de WC's te bouwen, dit doen we in een dorpje ongeveer 10 kilometer buiten Kumasi. Weer verbaas ik me, want een baby van 10 maanden, niet vast in een busje? Nee hoor, die laten we gewoon lekker vrij rondkruipen. Dat kennen ze hier echt niet, buggies, maxicosi's enz. Kinderen gaan hier gewoon op de rug overal mee naar toe.

02-11-2007
Vrijdag komt Renate bij mij! Op school heb ik het al verteld en iedereen is erg enthousiast, Mary vraagt heel verbaasd: komt ze maar 1 keer? Dus haal ik Renate rond 11 uur op van het trotro station. Het is echt super druk in de stad, het verkeer ligt bijna stil dus het duurt even voor we weer op school zijn. De kinderen verwelkomen Renate even hartelijk als mij en vinden het geweldig! Na een uurtje vertrekken we weer om de stad in te gaan. Even wat eten, geld wisselen en gewoon wat rondkijken!

Heb helaas nog steeds geen computer gevonden waar ik mijn fotokabeltje in kan doen, dus nog steeds geen foto's helaas!

• 02 November 2007 - 18:13

Hans:

terwijl nederland aan de aardappelen zit lees ik jouw laatste ghana relaas.
    MMmmmmm smullen weer.

Snel lezen en meteen weer de herkenning dat t zo goed geschreven is. Echt journalistiek.
    Tis jammer dat je daar tevoren niet aan hebt gedacht, maar je had best kunnen proberen t aan een of andere krant te slijten. Kan mss nog wel.

Behalve goed, schrijf je ook jaloersmakend. Dat wil ik ook wel zien en meemaken. Nou ja niet dat gedoe met de poep van die kindertjes, hoewel een bezoekje me wel leuk lijkt, maar meer wat je allemaal onderweg beleefd, of wat je allemaal ziet als je beton gaat halen, 10 km verder weg.

En rijst met vissaus. Pas idd maar op voor al die eieren, das inderdaad niet gezond. Op de markt is er vast wel ander eiwithoudend eten te koop. Of eet je in het gastgezin wel eten met alle voedingsstoffen die je nodig hebt?

Ik denk trouwens dat ik zelf maar een namenlijstje ga aanleggen want ik ben al weer vergeten wie mary is, waarschijnlijk de directrice van de school.

O ja, wat me trouwens nog te binnen schiet. Die pepers in het eten, die hebben twee functies: ze bevatten heel veel vitamine C (gezond dus), en als je echt heel spicy eet helpt dat om (beginnende) darminfecties te verdrijven.
    Ik hoorde dat van een broer van gerdien, indertijd. Hij was op sri lanka, ook als ontwikkelingshelper. De mensen daar aten als ze een infectie hadden gewoon hele pepers en branden zo de infectie weg. Paardemiddel, maar als je geen medicijnen hebt beter dan niks.

Bovendien is rijst met een beetje sambal al heerlijk.

Kunnen we als lezers ook vragen stellen die je dan de volgende keer beantwoordt?

Zo ja:
    1 hoe warm is t overdag ongeveer?
    2 hoe warm is t 's nachts?
    3 hoe groot is kumasi? zo groot als amsterdam, als groningen, als akra? Helemaal mooi zou t zijn als je weet hoeveel mensen er ongeveer wonen.
    4 rijden de autoos op benzine of op andere brandstoffen en is de lucht door het verkeer ook zo vies als in brazilie (daar is de lucht in de stad heel vies, om je bij t antwoord op deze vraag een beetje te helpen)?
    5 heeft kumasi ook een druk centrum met daaromheen rustigere buitenwijken, of is de hele stad een drukke krioelende aangelegenheid?

Nou, 5 stuks is eerst wel genoeg. Als je er geen zin in hebt dan mag je t ook wel laten hoor. Maar kben wel benieuwd.

Marieke, heeeeeel erg bedankt voor je verhaal van de afgelopen week. Op naar de volgende (week).
    Heel veel plezier met alles wat je beleefd.

hartelijke groet, hans

• 02 November 2007 - 18:26

Erick En Sara:

Hoi Marieke,

Sara en ik lezen elke keer jouw berichten uit Ghana. Te gek dat je de stap hebt genomen om te gaan. En zo te zien bevalt het je goed! Ik wilde je net vragen of je foto's kunt uploaden en zag daarna je laatste zin. Jammer! Geen usb poorten in Ghana?

Hier is het regenachtig, fris en herfstachtig. Op het werkvlak waren er de laatste maanden veel ontwikkelingen. Vanaf 1 januari kom ik bij TV Drenthe in dienst. Als verslaggever. Sara werkt bijna elke week fulltime met kids tot vier jaar. We komen net terug van een reis naar Madrid en Malaga. In het land waar volgens de Fransen Afrika begint. Maar als we jouw berichten lezen is het echte Afrika toch wel heel iets anders.

Veel (werk)plezier en geniet van alle indrukken.....

Erick y Sara

• 02 November 2007 - 18:38

Willeke:

hoi meisje ik zit heel veel aan jou te denken om dat ik elke dag je verhalen lees ik heb niet zo veel maar ik wil wel zeggen wij denken elke dag aan jou
    de groetjes van willeke jantinus lidia gerard doeg

• 02 November 2007 - 20:39

Ies:

Alweer een week geleden dat we je live aan de telefoon hadden. Vond het bijzonder je even te horen. Hoop dat je een leuk weekend had, plannen klonken in ieder geval goed. Fijn ook dat je evaluatie tot nu toe, dan toch eigenlijk wel positief uitpakt. Verder was Hans me net voor, want ook bij mij ontstaat meer en meer nieuwsgierigheid bij het lezen van je verhalen. Zo ben ik bijvoorbeeld benieuwd naar de achtergronden van je gastgezin. Heb het idee dat ze jou toch redelijke luxe kunnen verschaffen met een eigen kamer, wc en douche. Wat doen ze, hoe ziet hun (dagelijks) leven eruit, etc. Beschouwen ze je echt als tijdelijk lid van het gezin (met alle consequenties vandien...) of ben je voornamelijk op jezelf, als je tenminste daar bent?

Liefs, Ies & zo

• 02 November 2007 - 20:46

Roelina:

nou je hebt het wel druk met die kindertjes daar en die vissuas is vast niette eten je zou er volgens mij ook ziek van worden. leuk dat renate en jij elkaars werk ook gaan bekijken. en veel succes met de vlechtjes in doen hopelijk staat het mooi
    groetjes roelina en imy

• 03 November 2007 - 10:21

Bertha:

Hallo Marieke

Wat een mooi verhaal weer, je schrijft dat iedere dag toch wel een beetje hetzelfde is, als ik het zo lees is er iedere dag toch ook wel weer heel wat te beleven en veel te zien. Inderdaad wat anderen ook schrijven ben ik ook wel benieuwd naar de achtergronden van je gastgezin en hoe jij daar in staat enof je daar ook bepaalde activiteiten meedoet. Marieke ik vindt het nog steeds heel interresant hoe en wat je schrijft dus blijf ons maar verrassen met je verhalen.

Groetjes Bertha en Auke

• 03 November 2007 - 11:59

Harmina:

Heey Marieke
    Ik merk wqel uit je verhaal, dat je heel veel dingen tegen komt, die hier niet zo zijn. Nou en van die vis in het eten, hoefden ze mij ook niet mee aan te komen. Maar 3 eieren op een dag, lijkt me niet goed voor je cholesterol. Hoe gaat het trouwens daar met je darmen?
    Ook heb je wel lange dagen zeg. Zes uur al opstaan is heel vroeg. Maar fijn voor je, dat je zelf een douche en w.c hebt. En ook lekker een groot bed.

Groetjes Rob en Harmina.

• 03 November 2007 - 13:22

Inge:

hey miekje!
    goed om te lezen dat je het naar je zin hebt daar!
    hier is ook alles goed!
    ik ben gisteren met bianca en ziz naar de westerburcht geweest en daar hebben we gezellig een wijntje gedronken :)
    maar ik mis(te) je wel hoor!!! :(
    vanavond gaan we misschien met z'n allen naar de bios/bobo.
    ik bel je misschien vandaag nog wel even!
    groetjes aan Renate, en een fijn weekend!!

Dikke kus Ing

• 03 November 2007 - 16:11

Ro:

Hay hay meis
    hoe is ie?
    heb je fijne week gehad?
    hier alles goed!
    tot mails

kuskuskus

• 03 November 2007 - 16:53

Marieke:

He meisje

heb blij om te horen dat je het erg naar je zin hebt. wat leuk dat je Renate ook veel ziet! :)
    vind het echt ontzettende leuke verhalen die je elke x op de site zet!
    lees ze altijd met veel plezier! en mn paps en mams ook:)

meisje heel fijn weekend! en doe de groetjes aan Renate

liefs en dikke kuzz
    Danny en Marieke
    en mijn paps en mams

• 04 November 2007 - 20:49

Willeke:

hoe is het nu om een echte kamer te hebben alleen dat lijkt mij wel fijn toen voor jou alleen en hoe gaat het met jou
    de groetjes van fam brouwer

• 05 November 2007 - 19:39

Brenda En Erwin :

Lieve Marieke
    Wat fijn voor je dat het je zo goed bevalt en wat maak je toch wat mee zeg.
    Onvoorstelbaar dat het daar zo aan toe gaat.
    Ik zou die vis ook niet gegeten hebben want toen ik dat las dacht ik echt van gatsie.
    Leuk voor je dat je Renate ook ziet en dat je dan gewoon weer nederlands kan spreken.
    Ik wil je alle goeds wensen en let wel goed op jezelf
    Liefs Brenda en Erwin
    Knuffel van de meiden

• 06 November 2007 - 14:19

Albertje:

hoi marieke hoe is het daar.als ik jou verhaal lees,dan maak jij veel mee maar marieke pas jij wel goed op je zelf.teveel eieren is nietzo goed.maar ik vindt het moedig dat jij dit doet lieve groet van en een dikke knuffel van mij

• 06 November 2007 - 18:13

Betty&Bennie:

HAAAYYY Marieke.
    Fijn dat je het zo naar je zin hebt.
    je leert een hoop en ook voor je zelf natuurlijk.Het is een verrijking voor je verdere leven.De kindertjes zullen je vast nooit meer vergeten.
    Een dikke kus uit Groningen.

Doeiiiiiiiii

• 07 November 2007 - 21:21

Jeanet Bakker:

hey Marieke.
    Eindelijk een berichtje van mij.
    Zo te zien heb je het wel naar je zin! Maak je geen zorgen over die eieren... alles beter dan vis-ingewanden...Brr!
    Wat zijn we hier verwend he? Vind het nog moediger van je nu ik je belevenissen door neem.
    Je doet toch el een beetje voorzichtig he? Als ik je wat op wil sturen naar welk adres moet dat dan? Laat me ff weten ok?
    We willen natuurlijk niet dat je helemaal uitgehongerd en verwilderd terug komt om de opleiding te gaan doen he...dan moet je eerst aan de TPV :-)
    Houd je taai!
    Dikke kus Jane

• 08 November 2007 - 13:25

hallo marieke
    hoe gaat het met jou hier is alles goed
    ik zit vaak je verhalen te lezen wij denken elke dag aan jou dat wou ik even zeggen maar ik ga even aan het werk lidia is zaterdag jarig wordt ze 13
    maat goed ik kom gauw weer terug de groetjes van fam brouwer